Detailní popis produktu
Cascara znamená ve španělštině slupka. Jde totiž o slupky z kávových třešní, které se připravují na způsob čaje. A také chuťově má cascara blíž k čaji, než ke kávě. Obsahuje mnohem méně kofeinu než káva (asi 100 mg na litr, káva může obsahovat více jak 500 mg na litr).
Cascara obsahuje řadu antioxidantů a vitamínů a je tak výborným osvěžujícím nápojem nejen v létě.
FARMA HACIENDA SONORA
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poas. Farma funguje na 100% obnovitelnou energii generovanou hydroelektrickým generátorem, který přeměňuje zurčící řeky na energii. Tato energie pohání mokré a suché mlýny a poskytuje bezplatnou elektřinu pro každého, kdo žije a pracuje na farmě. Celkově se Hacienda Sonora velkoryse dělí o svůj úspěch, vyplácí spravedlivé mzdy všem pracovníkům a posiluje místní komunitu.
KULTIVACE
Farma a její mlýn se rozkládají na přibližně 100 hektarech. Z toho 45 hektarů je věnováno zastíněným kávovým polím. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biodiverzita podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat husté a chutné třešně.
Na zbývající půdě se na 35 hektarech rozrůstá divoká lesní rezervace a na 20 hektarech cukrová třtina, která se na půdě Haciendy Sonora pěstuje již více než 150 let.
SKLIZEŇ
Hacienda Sonora má vlastní mikromlýn, který umožňuje farmě udržovat šarže oddělené podle odrůd a vytvářet jedinečné mikroloty. Mlýn se nachází v centru města, hned vedle tradičního mlýna na cukrovou třtinu, který se zachoval neporušený již více než 150 let.
Tato cascara pochází z přírodních káv zpracovávaných v Hacienda Sonora. Po selektivním ručním sběru se zralé třešně promyjí v čisté vodě a poté se uloží k sušení buď na vyvýšených záhonech farmy, nebo na terasu, kde se často obracejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení. Po usušení se přírodní káva skladuje po dobu 2 měsíců a poté se loupe v suchém mlýně farmy. Sušené slupky se odstraní a konzervují jako cascara.
KÁVA V KOSTARICE
Díky neúnavným inovacím, velkému počtu odrůd kávy, rozsáhlým technickým znalostem a pozornosti věnované produkci kávy je Kostarika jednou z nejvyspělejších zemí produkujících kávu ve Střední Americe.
Klimatické podmínky v zemi také hrají roli ve vysoké kvalitě produkované kávy. Existuje osm kávových oblastí: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central (Central Valley), Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú, specifická část Valle Central.
Kostarika se také stala světovým lídrem v oblasti sledovatelnosti a udržitelnosti v produkci kávy. Před rokem 2000 bylo běžné, že menší farmáři dodávali své třešně do družstevních mlýnů. Jak se rozvíjely lukrativní specializované trhy, stále více farmářů začalo zakládat mlýny na svých vlastních farmách, což jim poskytovalo větší kontrolu nad zpracováním a větší jistotu "příběhu sledovatelnosti", který je tak důležitý pro rostoucí segment trhu. Dnes speciální šarže z Kostariky ponesou téměř ve všech případech stejný název mikromlýna, kde byly zpracovány, jako název výrobní farmy.
Typicky nejisté a suché počasí v Kostarice ztěžuje pěstování kávy. Dlouhá období sucha a nepředvídatelné počasí prakticky vyloučily možnost ekologického zemědělství. Nicméně jak vláda, tak zemědělci podnikli aktivní kroky k ochraně životního prostředí.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Filtr |
---|---|
Chuťový profil: | Švestka, sušená hruška, med |
Farmář: | Diego Guardia |
Farma: | Hacienda Sonora |
Město: | Alajuela, Grecia |
Region: | Central Valley |
Odrůda: | Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28 |
Zpracování: | Natural |
Nadmořská výška: | 1200 - 1300 m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.